De forel is de verzamelnaam voor diverse soorten en ondersoorten.
Het aantal soorten bedraagt ongeveer 11 en het aantal ondersoorten bedraagt ongeveer 66.
De forel stamt af van de volgende geslachten:
– Salvelinus
– Salmo
– Oncorhunchus
Regenboogforel
De regenboogforel varieert sterk in uiterlijk en grootte en er bestaan veel verschillende rassen en ondersoorten, zoals ondermeer de regenboogforellen van de rivieren de Kamloops, Shasta en de Kern. Niettemin hebben de meeste een roze streep langs de zijlijn en kleine zwarte strippen op de flanken, de
rug, de bovenste vinnen en de staart. In Noord-Amerika zijn al regenboogforellen gevangen van meer dan 22,5 kg . In de Europese wateren ligt het maximumgewicht gewoonlijk rond de 11,5 kg (uitzonderlijke vangsten daargelaten).
De Latijnse benaming voor de regenboogforel is Oncorhynchus mykiss.
Het leefgebied van de regenboogforel bestrijkt het gebied van Alaska tot Californië en Noordoost-Azië. De regenboogforel is uitgezet in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Afrika en India.
Zalmforel
De zalmforel leeft in de koude wateren van de noordelijke gebieden van het Noordelijke Halfrond.
De naam suggereert een soort kruising tussen forel en zalm – zoiets als snoekbaars, wat overigens geen kruising maar een aparte soort is. Maar de zalmforel is een gewone forel die wat langer in de kweekbakken blijft – vandaar het forsere formaat – en zijn zalmkleur dankt aan toevoegingen in het voer. Deze kleuring is afkomstig van de ‘verf’ astaxantine, van caroteenrijk voedsel en van doorgedraaide garnaaltjes.
Het voedsel van de zalmforel in de vrije natuur varieert van ongewervelde diertjes tot kleine vissen.
Hij is groter dan een forel en kleiner dan een zalm. Hij wordt vaak met de zalm verward als deze uit de zee naar de rivieren terugkeert om te paaien, maar zijn lichaam is meer gedrongen, de bek is ronder en kleiner, de ogen zijn meer naar voren geplaatst; kleur: de rug is zilverig wit en de flanken zijn zwart; lengte en gewicht: zelden langer dan 1 meter en kan van 10 tot 15 kg wegen.